pondělí 27. dubna 2009

Z pohledu zvenci

Travime v Iquitosu prijemne casy.

Mesto je hezke, je co objevovat. Takze se tu tak nejak poflakujeme, nez zacneme spechat domu.

S volnym casem (prvni levne letenky odsud jsme sehnali az na utery) samozrejme souvisi, ze procitame ruzne stare Reflexy a i jine platky na netu.
No a protoze venku opet leje, tak se trochu zamyslim nad tim, jak nam pripada prostredi u nas ze vzdalenosti nekolikatisic kilometru a po pulrocni absenci.

Internet je skvela vec. Pred par dny, v dzungli, jsme travili podobny den pozorovanim pasouci se rodinky kapybar a pitim kavy. Vim, ze pro mnoho z vas by to byla prijemna alternativa k pracovnimu shonu, lec nas uz to po osmi hodinach dost nebavilo - surfovani po netu je podstatne zabavnejsi.

K napsani tohoto clanku me inspiroval clanek JXD v Reflexu - "Konec bilych muzu II", odkaz radsi davat nebudu, aby me nekdo neosocil z sireni pornografie - kdo chce at si to najde :).
Nicmene nas clanek hodne pobavil a dalo by se o nem asi psat velmi dlouho.
Zkusim se ale zamerit na dva aspekty, ktere me pri cteni napadly a ani tak nesouvisi se clankem samotnym, jako spis obecne s clanky, ktere u nas vychazi.

Prvni vec, ktera me pri tom napadla je, ze se lidi u nas strasne nudi.
Termin "vydychanost ceskeho prostredi" pouzila uz nekde Milena Holcova a myslim, ze to plati bezezbytku.
U nas (a potazmo v cele Evrope) jsou temata, ktera jsou dulezita (napr. nase energeticka zavislost na Rusku), nicmene neni jich mnoho, vsichni se jim venovat nemuzou a zanikaji v ohromnem mnozstvi balastu ruznych grafomanu, kteri se potrebuji vyjadrit a potrebuji mit vlastni nazor (to, ze je to obcas docela zabavne, je vec jina) .
Lidi se samozrejme nudi i tady, nicmene tech veci, pri kterych o neco jde a za ktere se hodi bojovat je sakra vic nez u nas (viz predchozi clanek v tomto blogu).
Za co u nas bojovat?
Rovnopravnost zen, recyklace, odstranovani psich vykalu z ulic, legalizace marihuany, nizsi ceny piva, vitezstvi nasich hokejistu :)))?
Vse me odsud prijde dost plytke a slouzici pouze k tomu, aby se clovek nejak realizoval a vybil energii, ktera mu byla dana z hury.

Druhou veci, ktera me pritom napadla, je, kam az to muze dojit, pri nasi vychove vedouci k individualismu a k potrebe vyniknout.
(Toto se samozrejme poji s teorii rustu, kterou je prodknuty cely zapadni svet a o tom by se zase dalo psat hodne dlouho...)
Nicmene individualismus a potreba vyniknout at uz jde o jakykoliv smer na me obcas pusobi az zrudne (viz napr. plivani na lokomotivu v Peliscich a clanek JXD :)).
Vyniknout se zkratka snazi kazdy, vcetne tech, co k tomu nemaji absolutne zadne predpoklady.
Obcas si rikam, ze zapadni svet by nemel byt tak sebestredny a divat se vic okolo - Asie ma spoustu chyb, ale v tomto smeru je, aspon me to tak pripada, na tom podstatne lepe.

Tak si to po sobe ctu a rikam si, jestli jsem si neukrojil prilis velky krajic - no snad me neukamenujete :)

Vasek

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Pocitu globalni nudy se da velmi rychle zbavit porizenim jednoho nebo vice kusu ditete ;-)

(ps. sorry za smazani predchoziho prispevku - jsem to trochu prenegoval a tak se me podminka vyrusila:)

Vašek řekl(a)...

S tim nelze nez souhlasit :)

Honza řekl(a)...

Nevim, jestli to primo nazvat globalni nudou. Asi to tak je. Ale myslim, ze duvod tohoto pocinani je vic nez zrejmy. V zajmu mocnych a bohatych neni aby se lide zabyvali zavaznymi problemy. Naopak. Snazi se odvest jejich pozornost k banalitam, serialum a stupidni zabave, aby sami mohli hrabat prachy a delat to, co by jim jinak neproslo. Fungovalo to koneckoncu uz ve starovekem Rime – "Chleb a hry".