úterý 30. prosince 2008

Po Vanocich a pred Novym rokem

Ahoj vsichni,

Po vydarenych vanocich v Argentinskem Tucumanu, kdy jsme se strasne prejedli stejku s vybornym bramborovym salatem a bylo nam hodne tezko (telo je holt navykle na stridmou cestovatelskou vlockovo-testovinovou dietu a takova kaloricka bomba ho pekne rozhodi) jsme si vzali nocni autobus a presunuli se do Mendozy. Duvod je nasnade - o vanocich jsme meli byt uz v Santiagu de Chile - cili minimalne 1500 km dal. V Mendoze bylo strasne vedro, tak jsme tam jen nakoupili zasoby na 3 dny do hor a vzali autobus az do Puente del Inca, ktery lezi primo pod Aconcaguou. Puvodne jsme tam taky chteli jezdit po vinicich na kole, ale v tom vedru by to bylo asi dost utrpeni.
Mimochodem, do Puente del Inca jsme jeli s autobusem, ktery stal min nez bylo uvedeno v pruvodci, coz se nam stalo v Argentine poprve (obvykle se plati tak 150-200% uvadene ceny). Ale byla to teda jizda. Autobus mel deravou strechu, 3 sedadla cislo 13 - jina cisla chybela, takze se cestujici porad hadali, kde ze to maji sedet (vsechny busy tu jsou mistenkove). Do kopce jel tak 20 a po rovine 40 (sledoval jsem to na GPS - protoze me zarazilo, ze nas predjizdi cykliste:)). No a po dvou hodinach snazeni pretrhl rozvodovy remen a zadrel motor - takze jsme museli cekat na dalsi.
V Puente del Inca jsme spali 3 noci, udelali jeden celodenni a 2 puldenni vylety po okolnich Andach, ktere jsou moc krasne, a uz trochu pripominaji nejake Evropske hory, tedy pripominaji je podstatne vic, nez Bolivijske Altiplano. Primo pod Aconcaguu jsme nesli - protoze se tam vybira nekrestanske vstupne, ktere navic diskriminuje cizince, coz my ze zasady nepodporujeme. Ono to bylo celkem jedno, protoze jinde se tam da chodit jak se komu zachce a Aconcagua je tak vysoka, ze je videt odevsad.
Taky tam bylo poznat, ze uz jsme podstatne jizneji, nez v Bolivii - spali jsme ve 2700 a vecer bylo docela chladno. Pred par tydny v Sucre jsme v teto vysce nepotrebovali ani spacak a na ulicich rostly pomerance.
Nejvyssi bod ktery jsme dosahli, byl jakysi bezejmenny kopec 3500 m.n.m ktery byl zajimavy jen tim, ze byl asi nejnizssim kopcem v okoli - nicmene vyhled z nej byl hezky.
Vcera jsme pak na 3 stopy prejeli Andy. S tim stopem jsme to docela vyhrali - protoze v Argentine zacali prazdniny a Chilani maji na hranicich neskutecnou byrokracii - takze osobaky cekali na odbaveni 24 hodin!!! (tj. predpokladame to, protoze nam rekli, ze pred nami je asi 300 aut a odbaveni jednoho trva 5 minut) - my jsme celou radu predesli a presli pesky do Chile, kde jsme za chvili stopli tirak dolu z hor. I tak, byl ale ten prechod pekny vopruz - tj. celkem 7 ruznych zastaveni vc. dvojite kontroly batohu a nekolikerych razitkovani ruznych papiru, jejichz ucel nam zustava do ted neznamy. Zkratka kdyz Terry Giliam tocil Brazil, mel to spis pojmenovat Chile a az zas prof. Druckmuller bude vykladat neco o Chile jako o idealnim state, tak ho poslu nekam... (pro srovnani - v Argentine jsme na hranicich s Bolivii prisli k okenku, dostali razitko a sli - procedura na 30 vterin).
Dnes jsme nakoupili zasoby na hory a vyrazime vlakem do Talcy a pak na 6 dni do rezervace Altos Lircay. Pak se zase ozveme.

Stastny Novy rok preji Vasek a Hanka.

P.S bohuzel tu neni Anglicka klavesnice a nam za chvili jede vlak - takze sem nestiham dat odkazy. Par fotek z teto casti vyletu proto najdete jako obvykle na http://picasaweb.google.com/wroclav78/AmericaLatina#5285587141953517170 - a dal. Prvni fotka je z vanocni hostiny, pak je tam travertinovy Puente del Inca, andska udoli, Aconcagua, andska kvetena, brodici Hanka atd :)

2 komentáře:

Soňa řekl(a)...

Zdravim vas. Nejprve vam musim poprat hodne stesti a zdravi do noveho roku! Je super,ze diky internetu s vama muzem byt v kontaktu. Btw. Vasku, ty jsi hotovy spisovatel! Pri cteni tech vasich zazitku z cest se fakt bavim. Jen tak dal.

Vašek řekl(a)...

Diky, ja si timto blogem kompenzuju ty trojky ze slohovych praci na zakladni skole :)) -
Samozrejme ti oba prejeme hodne zdravi a stesti do noveho roku.
V+H