úterý 23. prosince 2008

Furt na jih...

Ahoj vsichni,

Vetsina cest miva manicke vrcholy, stejne jako obdobi utlumu a deprese. My uz dlouho stoupame vzhuru - at uz co se tyce zdravi, nalady, nebo zazitku - takze jen cekame, kdy zacne ten pozolny, ci strmy pad...

Naposled jsem psal z Tilcary na severu Argentiny.
Z Tilcary jsme vzali stopa zpusobem ponekud netradicnim - za Tilcarou demonstrovali nejaci vesnicane za pristup k pitne vode tak, ze prehradili silnici a za pul hodiny cely ten vlacek aut pustili - tj. stopnout neco v takovem chumlu bylo nemozne - navic ridici jsou po cekani otraveni a 100%tnich altruistu je na silnicich jako safranu. Takze jsme si vybrali nejluxusnejsi terenni Toyotu a sli se ridice zeptat rovnou, jestli by nas nepopovezl. Dopadlo to samozrejme dobre, dostali jsme pri vystupu z auta na dalsi cestu i vanocni chlebicek :). Pak jsme zkouseli stopovat na San Antonio de Los Cobres - ale nic tam nejelo, takze jsme zmenili plany, a protoze se spustila strasna vichrice, vzali jsme za vdek autobusem az do Salty. V Salte jsme kempovali 2 noci na mistni plovarne - obrovsky bazen (vetsi nez Dlouhy rybnik u Jilma - pro znale) trochu omezovalo, ze mel prumernou hloubku asi 1,3 metru - no aspon jsme se neutopili. Jinak nedaleko bazenu byla diskoteka, ktera druhou noc, co jsme tam spali (ctvrtek), jela od deseti vecer do sesti rano - ani nechci vedet, jak tam vypada horecka sobotni noci. Jinak Salta je celkem pekne mesto, na hony vzdalene poustnim udolim - vsude zeleno, horko, casto prsi. Ze Salty jsme jeli busem do Cafayate (do ted nevime jestli se vyslovuje - Kafaschat, Kafazat nebo Kafajat - mistni to zjevne taky nevi). Coz je uzasny vinny kraj - ve meste a okoli je asi 15 vinic, ktere maji vsechny ochutnavky zdarma - takze si muzete predstavit, jak clovek po obejiti mesta vypada. Nad mestem jsou asi 5000m vysoke kopce, casto tam prsi. V udoli pak neprsi vubec a uprostred jsou pisecne duny. Jeden den jsme sli na vylet do kanonu s koupanim, druhy den jsme si pujcili kolo a jezdili okolo - no a hlavne jsme degustovali. Maji tam proslavene bile Torrontes - ktere nam ve srovnani s nasimi bilymi viny prislo nic moc (a trochu i Chardonnay - to jsme ale nezkusili) a cervena vina - Cabernet-Sauignon, Malbec, Tannat - jejich smesky a v mensi mire Tempranillo a Syrah (Hlavne mistni Malbec je vyborny) - ty nam zase prijdou nasi moravskou optikou zcela famozni..
Dalsi den, az jsme se probrali, jsme stopli nemecky par na dovolene a jeli do Tafi del Valle - mestecko v horskem udoli s jezerem - 2000 metru vysoko. Jeli jsme tam pres jeden Andsky prusmyk (pres 3000 metru), prselo, zima, mlha a z mlhy vystupovaly obri kaktusy - moc zajimave..
Pak se pocasi umoudrilo a my se i prosli na par hodin po horach - pripominajicich Anglicky Lake District - travnate oble kopce, obcas stromy - vse krasne zelene. Dal by se tam udelat pekny putak.
Vecer jsme se seznamili s mladym brazilskym parem - vypili 4 lahve vina a az do pul 3 rano vyrvavali brazilsko-ceske songy na kytaru. Hanka se navic ucila sambu.
Taky ten kluk byl vyborny kytarista i zpevak (hral Jorge Bena, Django Reinharta, Jimiho Hendrixe i Beatles + spoustu skvele samby) - takze jsem si obcas pripadal jako uplny luuzr. Taky rikal, ze takhle hraji v Brazilii vsichni - takze se tam urcite vypravime.
Taky jsme meli po oba dva dny tam sveho psa - obrovskeho chlupateho vlcaka - chodil s nami vsude i do samoobsluh a v noci spal i v desti pred nasim stanem - navic byl hrozne chytry ... asi si po navratu poridime psa, fakt se nam po nem styska...


Vasek + Hanka

Jinak prejeme pekne vanoce z horkeho Tucumanu, kde stravime Stedry vecer. Myslime na vas - a ty dva dny (24 a 25) vam celkem zavidime. K vanocum proste zima a skarede pocasi patri vic nez tech 30 stupnu ve stinu tady.

2 komentáře:

Beaver řekl(a)...

Ze bych si vzal taky dovolenou a prijel za vama ? :D Tady je to totiz furt stejny ;)
Zdravi Michal

Vašek řekl(a)...

Jasne dojed!! :)