pondělí 5. ledna 2009

PF 2009

Ahoj vsichni,

Posilame vam vse nejlepsi do noveho roku, byt jak se tak koukam na hodinky, uz trochu pozde. To ten cas leti :)

Nas Silvestr a Novy rok probehl nasledovne:
30.12 jsme odjeli ze Santiaga vlakem na jih do Talcy. Kousek od Talcy se totiz nachazi park Altos Lircay o kterem jsme loni slyseli na prednasce prof. Druckmullera, ktera nas docela nadchla a taky inspirovala k tomu se tam podivat.
Prvni noc jsme spali na vyhlidce pred parkem, protoze jsme prisli pozde k brane a park uz byl zavreny - samozrejme jsme mohli jit dal na cerno (jak jsme zjistili, Chilane to tak casto delaji), ale potrebovali jsme nekde nechat cast nasi vybavy. Prece jen, tahat se do hor s nabijeckou, antiperspirantem a podobnymi uzitecnymi vecmi se nam nechtelo. Celkove kazdy nas batoh timto zlehknul(?) asi o 4 kg. Ranger u vstupu nas taky vybavil plankem a popsal cestu, takze orientace byla i bez mapy velmi snadna.
Cely park je velice zvlastni. Jednak je tam strasne horko a plno prachu, na druhou stranu je tam ale taky spousta potoku, protoze tam v zime hodne snezi a taky proto, ze se cely park rozklada na mladem vulkanickem podlozi a voda se tudiz nema kam vsaknout (konec vedeckeho okenka). Horko nastesti turistum ulehcuje les - nejsevernejsi vyskyt pabuku jiznich (ty jsme naposled videli na Zelandu)(ted uz opravdu konec vedeckeho okenka). Je to docela pekny pocit se po skoro 2 mesicich projit lesem. V rickach v udolich se da koupat - voda ma prijemnych 20-22 stupnu. Druhou noc - silvestrovskou jsme stravili v krasne zelene oaze, kde jsme se prejedli spendliky, ktere tam rostly. Pak jsme pili kafe a pozorovali vychazejici hvezdy. Minimalne den cesty od nas nebylo zive duse - jinak kafe kombinovane se spendliky nam aspon trochu pripomely posilvestrovske zaludecni obtize - doma tak caste...
Novy rok zacal taky moc hezky. Ve spendlikovem strome se usadilo hejno zelenych papousku, ktere se bavilo tim, ze hazelo spendliky na nas stan a delalo u toho hrozny kraval - nastesti nebyli prezrale..
Pak jsme vysli z parku a putovali pousti, brodili reku a navecer dosli k termalnim pramenum pod sopkou. Vecer jsme pak stravili koupanim a psychickou pripravou na vystup - prevyseni od pramenu k vrcholu bylo totiz asi 2100 metru. Vyrazili jsme rano o pul ctvrte, krasne zarily hvezdy a ani nebyla zima. Cestu jsme nastesti nasli (slo se porad nahoru :)), takze jsme za sedm hodin stali na vrcholu. Bylo uplne jasno, teplo, bezvetri (Dezcabesado ma 3953 m). Cely vnitrek krateru je pokryt ledovymi kajicniky a je tak velky, ze ani rybim okem bych ho nevyfotil, natoz s tim co mam. Jinak ale byly videt sopky az 270 km daleko na jihu. Po dvou hodinach na vrcholu jsme toho meli tak akorat a sklouzali po pemze za 2,5 hodiny zpet k nasemu kempu. Cestou nad nasimi hlavami krouzilo 7 velkych kondoru - asi jsou zvykli, ze obcas nejaky ten turista padne...
Ve tri odpoledne jsme se uz zase valeli v termalech. Zbytek dne jsme stravili relaxaci a pranim - zvolili jsme tentokrat variantu na 30 ;-)
Za dve noci, co jsme u termalu kempovali, se tam neukazal vubec nikdo.
Na zpatecni ceste jsme jeste spali pod krasnym vodopadem, navstivili Enladrillado - obri bazaltova plosina ve 2100 m. o ktere Daniken prohlasuje, ze tam pristavali mimozemstane - pochopitelne existuji i jine teorie.. a fotili kytky, jesterky i papousky.

Z Chillanu

Vasek a Hanka

6 komentářů:

Danca řekl(a)...

Ahoj Vasku a Hanko, od zacatku sleduju vas blog a je to super. Zejmena pro me - neturistu - protoze se vasim prostrednictvim dostanu na mista, ktera bych jinak nevidela. Vzdycky nasavam atmosferu z vaseho vypraveni a fotek a pak to doma tlumocim Petovi:o) Takze piste, fotte, uz se moc tesime na dalsi prispevky. Do noveho roku Vam prejeme hodne zdravi a sily a at jdete vzdy tou spravnou cestou:o). Danca a Peta Matejovi

Vašek řekl(a)...

Diky moc za komentar, taky prejeme vse nejnejnej.. :) V+H

Marketa řekl(a)...

ahojte cestovatele, ten park vypada moc pekne-hlavne me prekvapily ty snehovy krapniky smerem nahoru, ktere jsou na sopce-zni to jako paradox:)
jinak by me zajimalo, co znamena sklouznout po pemze?
posilam pozdrav ze zasnezeneho Brna do kras Jizni Ameriky:)
P.S. Y que palabras nuevas conoceis?

Vašek řekl(a)...

Sklouznout po pemze - to je neprenositelna zkusenost :)

ad. P.S: Mucho mucho.. Conoces "chacay"?

Marketa řekl(a)...

"chacay" no conozco, que significa?

Vašek řekl(a)...

Pues, chacay es no espanol, es chileano es significa mas o menos "¿esta claro?" :)