čtvrtek 19. března 2009

Peru - prvni dojmy

Po autobusovem nekolikadennim maratonu jsme konecne dorazili do zeme Inku a i jinych vykopavek.
Cesta to byla vcelku prijemna - az nas to prekvapilo. Luxusnimi pohodlnymi nocnimi autobusy co brazdi Panamerikanu jsme se za tri dny stihli prepravit o par tisic kilometru severne. Cast cesty jsme jeli i za dne, ale v severnim Chile toho moc zajimaveho nebylo - jen poust a poust, vetsinou nudne hneda, jen obcas s odstiny rezave a oranzove (hlavne pri zapadu slunce).
V Antofagaste na severu jsme si udelali kratsi pauzu a koupali se v Pacifiku, ktery byl o poznani teplejsi nez pred ctyrmi mesici, kdy se odhodlal pouze David.
V Arice se nam pripomelo, ze Peru asi nebude tak bezpecne jako predchozi staty. Rano na terminalu primo pred nasima ocima lapnul nejaky mistni zlodej batoh, co tam mel postarsi par turistu polozeny a zacal s nim utikat. Turiste nastesti zareagovali rychle, takze se lup nepodaril.
Hranice jsme prejeli netradicne vlakem - podobnemu jednovagonovym motorakum, jake jezdi napr. do Slavonic.
Mimochodem Chilsti celnici se opet vyznamenali: proscanovali zavazadla a nemilosrdne vyhazeli vsem ovoce a jine potraviny, a to pri vyjezdu!!! ze zeme. Peruancum by to bylo jedno. Tohle to je uz opravdu magorina, ani jsme nemeli silu se hadat. Teprve po navsteve Chile jsem konecne pochopil, proc jsou zlodeji, lumpove a celnici v bibli razeni do stejne skupiny.
V Peru pak skoncila Atacama - tedy ona tu je z naseho pohledu stale vsude jeste poust, ale obcas je v ni udoli s rickou, kde se pestuje vino, fiky, olivy, kukurice atd. V Chile byl tak maximalne medeny dul.
Ted jsme v Arequipe, ale zitra odjizdime na par dni do kanonu Colca, ktery je udajne dvakrat tak hluboky jako Grand Canyon. Arequipa je sama o sobe velke chaoticke mesto s celkem peknym centrem, levnym ubytovanim, levnym jidlem - ceny jsou v podstate podobne tem v Bolivii, takze si po delsi dobe opet uzivame pocitu bohatych zapadnich turistu. Navic jsme tu mimo sezonu v obdobi destu (Arequipa ma rocni uhrn srazek asi 50 mm, tak si muzete predstavit, jak moc tu prsi..), coz taky ceny dost zlevnuje.
Taky se po delsi dobe venujeme trochu vice kulture - muzea, pamatky, kostely. Nejlepsi ale stejne byla navsteva filmu Slumdog Millionare v kine - dost nam to spravilo chut po vsech tech autobusovych peckach typu Mejdan ve Vegas, nebo Mumie 2. At si intosi na CSFD tvrdi co chteji, ten film je fakt hodne dobry a navic k indicke anglictine ani clovek nepotrebuje titulky. Doporucujeme!

Vasek a Hanka

2 komentáře:

Beaver řekl(a)...

Pochopte, to jidlo vam museli vyhodit, pac ho prece pred tim ozarili roentgenem, takze to je pro vase dobro ! :-D

Vašek řekl(a)...

Hmm na tom neco bude, oni jsou to vlastne takovi kooperativni altruiste :)