neděle 22. února 2009

Ohnova zeme a Torres del Paine

Ahoj vsichni,

Jelikoz uz se nam nechtelo dal na jih (je tu moc zima), tak jsme se rozhodli, ze to otocime zase do teplych kraju. Prece jen, stejne jako starnou nase spacaky (a hrejou sakra min nez napr. v lete v Norsku) tak starneme i my a nase kosti by uz zas potrebovali trochu ohrat (to zni dost hrozne..).
Nejdriv jsme se ovsem rozhodli navstivit Ohnovou zemi. Plavba trajektem pres Magallanuv pruliv mela byt takovy bonbonek naseho pobytu v Punta Arenas. No prvni cast byla moc prijemna, slunce svitilo, opalovali jsme se na palube, nebo si davali kafe v lodnim baru. Porvenir na Ohnove zemi je vcelku nezajimave mesto v travnate rovine. Nic moc tam neroste, protoze tam neprsi, ale za to tam hodne fouka. Zije tam zajimava smes pristehovalcu z Chorvatska (nechapeme co tam delaji, to klima je hodne odlisne od Chorvatskeho) a z ostrova Chiloe na zapade Chile (aji tam je uplne jine klima). Zpatecni cesta byla ovsem tak zajimava, ze se nase lod dostala na titulni stranu dvou mistnich denniku (El Pinguinero a El Magellan) a moc nechybelo a byli bychom tam vyfoceni i my, jen kdybychom se vypotaceli z trajektu trochu driv. V bouri totiz plula nase lod 5,5 hodiny misto dvou, vichr byl 115km/h k tomu obrovske vlny. Pristani se povedlo az na poctvrte, protoze predtim to nas nekolikasettunovy trajekt vzdy odfouklo. Nastesti jsme nezvraceli a v nejhorsim jsme pro jistotu usnuli.
Pak jsme vyrazili do Torres del Paine. Pocasi nebylo idealni, prvni dva dny prselo, treti den snezilo, ale pak se pocasi zacalo lepsit a posledni dva dny uz nam svitilo slunko (ale v noci zase mrzlo). Ani se mi nechce moc rozepisovat o ceste, park je notoricky znamy a napsalo se o nem azaz. Radsi sem zkusim brzo nahrat nejake fotky, protoze je to tam fakt moc pekne. Ovsem s tim souvisi i davy turistu, ktere pripominaji hrebenovku ve Vysokych Tatrach uprostred sezony. My jsme za 6 dni prosli takzvany "big circuit" vcetne "W" treku (pro ty co vi o cem mluvim) a pak se tam jeste jeden den valeli. Jinak "W" treku se uz nerika "W" trek, ale "hola" trek - pokud chcete byt "in" :).

No vidim ze uz tu pisu pekne nesmysly, takze radsi zkusim neco zajimavejsiho stvorit zitra ci tak..

Vasek

P.S. Pridal jsem nejake ty fotky - zacinaji tady . Prvni fotka je tzv. Smitakuv odkaz - 2005 tady totiz spalil pomoci benzinoveho varice 10% parku. Je to sice za urcitych podminek docela fotogenicke, ale jinak dost smutne. Vic o tom zkusim napsat dnes vecer. Dalsi fotky jsou z naseho tydenniho vyletu.

3 komentáře:

Honza řekl(a)...

Haha, "hola" trek, to je dobry. My jsme tam sli a presne vim o cem mluvis :-) Lip to asi vystihnout nejde.

Vašek řekl(a)...

Jj - nejnarocnejsi vylet, co se tyce hlasivek :)

Honza řekl(a)...

Jinak super fotky z Torres. Ty posledni dva dny musely stat za to. Smitakuv odkaz je drsny. Musel to byt dost hukot, ten pozar.