středa 26. listopadu 2008

Z La Pazu

Ahoj vsichni,

Po delsi dobe jsme se dostali zas k internetu, je sice neskutecne pomaly, ale funguje. Za tyden, co jsem nepsal se mnohe udalo, ale zkusim to nejak strucne shrnout, abych neztratil verne ctenare.
V San Pedro de Atacama jsme si najali jeep a spolu s jednou Nemkou(!) a jednim Rakusanem (a samozrejme domorodym ridicem) jeli obdivovat krasy jihozapadniho cipu Bolivie. O prirodnich krasach se tu moc rozepisovat nebudu, lepsi bude uploadovat nejake fotky, bohuzel s touto rychlosti to zatim nepujde. Nicmene je to vysokohorska poust (3500 - 5500) se sopkami, obcas nejake jezero s plamenaky, kolem pobihaji lamy a tak. Zajemci si mohou najit na googleearth. Cely vylet trval 3 dny a koncil v meste Uyuni na okraji zname Salar de Uyuni. Taky se na nas ze zacatku projevovala trochu vyskova nemoc, nekterym bylo zle, nekterym asi moc ne - protoze vypili vsechnu zbylou slivovicu. Jinak v rozmezi 2. dnu spat u more a pak ve 4300 m.n.m je docela extrem. Ze Uyuni jsme zamirili do Potosi - stale po prasnych cestach, necestach. Potosi je moc hezke mesto asi ve 4000 m.n.m. Je na nem poznat, ze se tu Spanele ve stredoveku rozsoupli - spousty kostelu, katedral, palacu, spousty kolonialni architektury - daleko vzdalene mistnim barabiznam. Jako kazdy spravny navstevnik jsme se i my sli podivat do dolu v Cerro Rico. Bohuzel byla zrovna nedele, takze hornici nerobili, nicmene i tak to byl zajimavy zazitek. Tradicne se hornikum kupuji darky. My jsme koupili pytel listu koky, 96% alkohol a nejaka mistni otresna cigara. Kluci, co tam byli s nami koupili i dynamit (pro zajimavost v takovem poulicnim stanku, skoro jako PNS u nas:)). Nicmene jak uz jsme psal zadni hornici nebyli, tak kluci museli dynamit odpalit venku - byla to povedena taskarice, obzvlast sledovat, jak se snazili od zapaleneho dynamitu bezet a nemohli, kvuli nadmorske vysce popadnout dech - nastesti byla snura dost dlouha. No a taky nam zustal ten alkohol, koka a cigarety, takze poctive zvykame (tedy hlavne ja) abychom to do odjezdu z Bolivie zvladli - bude to teda fuska, protoze holky moc nekooperuji a je toho stale poradny pytel. Taky od Potosi planujeme udelat takzvany hornicky vecer..., bohuzel uz to nebude ono, protoze v nocnim autobuse do La Pazu byla tak strasna kosa, ze jsem cast 96% lihu vypil a zbytek padnul redeny dzusem u jezera Titicaca v meste Copacabana, kde jsme byli vcera a predevcirem. Copacabana je takova vyletni destinace pro mistni. Nastesti je mimo sezonu takze mistni prodavaji ubytovani za dumpigove ceny. Taky jsme byli na Isla del Sol, kde zili driv Inkove a udelili si tam pekny celodenni vylet. No a dnes jsme se vratili zpet do La Pazu.

Na zitrek planujeme, pokud bude pekne, vystup na Chacaltayu - kopec za La Pazem asi 5300 m, coz zni sice impozantne, nicmene jeep nas muze vyvezt az asi do 5000, takze prevyseni bude srovnatelne s vystupem na Babi lom.
Pak mozna jeste dalsi tury tady po Andach a pak se uvidi.


Za Bratrstvo Kocici Pracky

Vasek

Žádné komentáře: