čtvrtek 27. listopadu 2008

Z La Pazu 2.

Jelikoz se v La Pazu asi trochu zdrzime a budu moct byt na netu casteji. Tak piste.
Bohuzel se me dnes nejde prihlasit do email. schranky, takze na maily odpovim az to pujde - snad me ji nejaky ten jihoamericky virus nezrusil...
Dnes jsme vylezli na Chacaltayu (5400) - skoro se stydim napsat, ze jako spravni mastnaci jsme se svezli do 5250 m, a pak na lehko vyklusali tech zaverecnych 150 metru. Vyhledy ovsem byli pekne. O obtiznosti hory svedci i to, ze na ni vylezla i napul nemocna Hanka - coz je ten duvod, proc se tady v La Paz zdrzime den, nebo dva (snad to neni nic vazneho - spis typicke cestovni problemy, ja i David jsme si je uz prodelali).
Taky se asi dnes rozloucime s Davidem a Lenkou, kteri si zaplatili tour na Huyana Potosi (6088 m.n.m). My jsme to taky puvodne planovali, ale zdravi neslouzi jak by melo. Na druhou stranu z toho mame i trochu radost - tedy samozrejme ne z louceni s Davidem a Lenkou - ale z toho, ze se snad konecne vymanime ze sparu cestovek a placeni vstupneho za kazdou blbost. Koupil jsem dnes dve 50kove mapy okolnich Kordiller a jak se Hanka uzdravi, tak tu udelame nejaky pekny vicedenni trek. Pocasi je zatim na to, ze zacina obdobi destu vice nez dobre.

Kratka zprava o Bolivijskych sprejerech.
Je zvlastni, ze i tak chuda zeme jako Bolivie ma svou sprejerskou subkulturu, tedy ono neni jiste jestli pouzivaji sprej, spis bych typl kyblik a barvu, nicmene vypada to podobne. Bolivijsti sprejeri jsou ovsem na rozdil od tech nasich silne politicky zamereni. Zkuste si predstavit, ze by u nas byly zdi ve meste posprejovany napisy "Klausi ANO!", nebo Vaclave, cele Cechy jsou ti vdecne. Jak jinak si prekladat vsudy pritomne napisy "EVO SI!" atd. - pro neznale Evo Morales je mistni velmi popularni prezident, aymarsky indian, v podstate trochu mirnejsi forma Huga Chaveze.
Take forma takovych textu je krasne rovne technicke pismo, pripadne, vyvedene v zluto-zeleno-cervene barve Bolivijske narodni vlajky. Zadne necitelne klikihaky jak u nas. Zkratka, podle sprejovanych napisu by clovek skoro rekl, jak jsou Bolivijci poradkumilovny narod a Cesi jsou strasni bordelari...

Vysokohorsky Vasek

3 komentáře:

Honza řekl(a)...

Jak jsem psal uz minule, tak v Brně je pěkná kosa. Dost vám to horko závidím. Už se nemůžu dočkat, až pojedem za váma do Chile ohřát. Koukám, že jste vyčerpali zásoby vlastního alkoholu, tak my něco vezmem. Tuším, že se může brát cca. 2 litry :-) S tou změnou výšky jste teda drsní. To bych asi nerozdýchal. Všude tu taky začíná kulminovat vánoční nálada. Výzdoby obchodů se opět předhánějí v nevkusnosti... Jak je to u vás? Taky už se chystají? Musím říct, že minulý rok na Zélandu mi to přišlo docela komické, když v parnu mají za okny zasněžené domečky a tlusťocha v červeném kožichu. No to je holt úděl jižní polokoule. Tak se mějte hezky a ať vám vyjde trek po Kordilerách.

Unknown řekl(a)...

Nazdar mladezi,
tak me napada, ze se mozna v La Paz taky casem vyskytnu, tak jestli se zadari a jestli se zadari i hodne rychle, tak se muzete na zpatecni ceste stavit :-)

Mejte se krasne,

Mac*

Vašek řekl(a)...

Diky za komentare,

>Honza> Tady cloveku ta nadmorska vyska ani neprijde - altiplano - tj. takova mirne zvlnena rovina (rovnejsi nez treba vysocina) je tu ve vysce 3700-4000, no a nad tim je sem tam nejaky ten kopec. Sopky na zapade a pasemne pohori na vychode.

Na Chile se uz tesime - vic v mailu.

Vanoce uz tady taky zacinaji - stromecky a banky v poulicnich kramcich - ale neni to tak masivni jako u nas, koledy se stale nehraji..

>Mac> Pokud pojedes do La Pazu, tak si sem urcite zajizdku udelame. Mesto stoji opravdu za to. Na rozdil od nudneho Santiaga je to opravdovy orient, tedy spis occident :)