pátek 8. května 2009

Z Valparaisa

Ahoj vsichni,

Tak nam potvrdili let, takze to vypada, ze se po pul roce stastne vratime. Byly s tim nejake komplikace, uz nas chteli poslat s Lufthansou pres Frankfurt, ale nakonec si to Svycari rozmysleli a (pravdepodobne kvuli nam) letadlo prece jen vypravi.

V poslednich dnech jsme se, ponekud hekticky, presunuli o par tisic kilometru na jih, do zcela jine kultury a jineho klimatickeho pasu. Za tu zmenu kultury jsme moc radi - uz mame Peruancu plne zuby a je to jedna z mala zemi, kam se urcite vratit nechceme (napr. na krizovatkach ted zmatene poskakujeme, az si Chilane tukaji na celo, protoze jsme uplne odvykli, ze chodci maji nejaka prava a kroseni ulic byla nekdy opravdova celendz). S tou zmenou teploty uz tak nadseni nejsme - je tu pekna kosa.

Z mist, ktere jsme za uplynuly tyden navstivili, se nam zdaleka nejvic libilo v Iquique, coz je poustni mesto na severu Chile.
Lima byla taky docela pekna. Naopak Valparaiso je pro nas urcitym zklamanim - pry to ma byt nejhezci Chilske mesto. Neni!

Z Iquique taky pridam nekolik, asi uz poslednich, fotek (+ dale). Presneji receno, nejsou vetsinou z Iquique, ale z Humberstone, coz je mestecko duchu asi 45 km od Iquique.
Humberstone bylo misto, kde se asi 100 let (zhruba od 1850 do 1950) tezil Chilsky ledek a dalsi soli. Krome casti na tezbu a zpracovani ledku zde byla i obytna cast, nemocnice, kostel, banka, hotel, skola, divadlo.. - vetsinou drevene domky ala divoky zapad. Od ostatnich mest duchu se Humberstone lisi predevsim tim, ze jeste stale stoji (nicmene daval bych mu tak 20 let). No a protoze je to misto opravdu zajimave, tak ho pred par lety jmenovali pamatkou UNESCO a pro me osobne to byla asi nejhezci pamatka UNESCO, jakou jsem kdy videl.
Clovek se prochazi sam po meste duchu, slunce pali, fouka suchy poustni vitr..
Do obytne casti navic nedavno instalovali reproduktory, takze ze vsech ulic vyhrava decentni jazz (Armstrong, Fitzerald aj. ktere neznam).

Iquique je samo o sobe taky moc pekne - krasne stare historicke budovy, stejne jako nejhezci moderni architekturu, co jsme tu po Jizni Americe videli. Navic tu jsou krasne plaze (po pul roce jsme si byli rano zabehat) a asi nejvyssi priboj siroko daleko..

Vasek

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Anicka:
Zdarec, nechcete zase napsat nejaky intelektualni prispevek? Mne se to minule moc libilo (ne ze by se mi ty ostatni nelibily). Co ten zlutej plesoun? Prosila bych rozvest, uvest analogie atd. Mejte se, uz se na vas tesime.

Vašek řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vašek řekl(a)...

Hmm.. neverim, ze na nej nikdo neprisel :))

Analogie - no Marge mu rika Houmii..

Beaver řekl(a)...

Tak mirite pomalu domu ? Uz se na vas tesime. My ted s drahou polovickou objevili kouzlo virivky na monte bu, clovek ani nemusi jezdit (moc) daleko aby nachazel zajimave lokality :-D

Tom Crhák řekl(a)...

Super ze jste v poradku dorazili. Diky za skvele blogy - Vasku ses dobrej :-). Nechcete to vydat? Mozna by to vyslo na peknou knizecku.

Vašek řekl(a)...

Ahoj, diky vsem za prispivani do diskusi. Dost nam to pomahalo.
Uz jsme v poradku doma a az se trochu aklimatizujeme a az nam zavedou opet internet, tak sepisu snad nejake objektivni a subjektivni hodnoceni.

Na psani knizek jsou tu urcite schopnejsi :)